Diamant zettingen

Klauwzetting

De klauwzetting is de meest populaire zetting stijl. De klauwen worden aan het uiteinde ronder gemaakt. Bij klauwzetting heb je twee varianten namelijk vier klauw zetting en zes klauwzetting. De vier klauw zetting wordt meestal onder 1 karaat grootte stenen gebruikt. Zo kan de steen meer schitering tonene. Voor zeer grote stenen wordt wel eens de zes klauwzetting gebruikt. Hierdoor biedt men extra veiligheid aan de stenen.

Puntig klauwauw zetting

Deze zetting is een heel fijne zetting stijl. De klauw dat de steen bedekt wordt aan het uiteinde heel dun gemaakt waarbij een puntig spits ontstaat. Het is een zeer mooie zetting variant echter het biedt geen maximale bescherming aan de steen.

Dubbel zetting

Bij een dubbel zetting wordt de klauw die de steen bedekt wat breder gemaakt en wordt gesplitst in dubbele tandjes. Hierbij wordt het oppervlakte van de steen wat meer bedekt maar de zal meer bescherming en stevigheid krijgen.

V-vormig zetting

Deze type zetting is een zetting om vooral de hoeken van de stenen te beschermen. Zo heb je bv een vierkant vormige stenen waar de hoeken heel fragiele kunnen zijn. Door een v-vormig klauwen lang de hoeken te plaatsen worden deze dan volledig beschermd tegen harde contacten. Deze type zetting kan uitdrukkelijk voor stenen die scherpe punten hebben, gebruikt worden.

Bezel zetting

Een bezel zetting biedt een enorme veiligheid aan de steen. Deze wordt volledig omringd door het metaal. Dus, alle kanten of volledig omtrek van de steen is beschermd door een dunne laag van een metaal. De enigste nadeel hierbij is dat de look van de diamant of het volledige omtrek klein beetje kleiner wordt aangezien een deel van de steen onder het metaal moet komen. Maar het blijft een vrij populair zetting type.

Tension zetting

Tension zetting is een zetting waarbij de steen wordt tussen twee banden ingezet. Het geeft een gevoel dat de steen in de lucht hangt en wordt met zo min mogelijk afgedekt. De steen blijft goed op zijn plaats door de druk en spanning van de banden langs de zijkanten. Het wordt vooral gedaan bij ronde stenen.