De saffier is een edelsteen met een blauwe kleur. Het is een erg waardevolle edelsteen die vaak verwerkt wordt in juwelen. Binnen de edelstenen, is de saffier een van de korund soorten.

Wat is een saffier precies

In het verleden werden alle blauwe edelstenen saffier genoemd. De naam ‘saffier’ is trouwens afkomstig uit het Hebreeuws. Einde 19de eeuw werd deze bijzondere blauwe steen voor het eerst beschouwd als een zelfstandig bestaande soort van edelstenen. Vanaf dan werd het duidelijk dat het niet al saffier is wat er blauw uitziet.

Geneeskrachtige edelsteen

Behalve dat hij mooi is, worden aan de saffier ook geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. De drager van deze steen zou er kracht uit verkrijgen. In vroeger tijden werden ook eer en onsterfelijkheid als krachten van deze edelsteen gezien. Hij stond verder symbool voor rijkdom en als middel tegen meningsverschillen en verdriet. Binnen de alternatieve geneeskunde wordt verklaard dat deze steen voor geestelijke rust zorgt, en zodoende kan helpen bij psychische problemen. Verder werkt hij pijnstillend en vermindert hij stress.

Waar komt de saffier vandaan?

Deze bijzondere edelsteen wordt sedert de oudheid gevonden op Sri Lanka. Maar hij komt ook voor in Thailand, India, China, Madagaskar, Oost-Afrika en Myanmar. Ook in Montana en in Australië worden saffieren gevonden. Volgens de streek van de vindplaats kan de steen van kleur verschillen en andere eigenschappen hebben.

Slijpsel

Net zoals bij diamanten zijn er bij de saffier verschillende manieren om de steen te bewerken en te slijpen. Hierbij wordt ook met facetten gewerkt. Daarom wordt een van de klassieke slijpwijzen ook facetslijpsel genoemd. Een andere slijpwijze, de cabochon, is een ronde slijpwijze met een zeskantige ster in de bewerkte steen.

Verschillende kleuren

Hoewel de meeste saffieren blauw zijn, bestaan er ook kleurloze en roze saffieren. Deze stenen zijn meestal minder waard dan de klassieke blauwe saffieren. De verschillen in kleur zijn vaak te wijten aan de vindplaats van de edelstenen.

Gebruik van saffieren

Saffieren worden veelal ingezet in juwelen zoals ringen, hangers, broches, armbanden of oorhangers. Uiteraard zijn deze allemaal even schitterend en geschikt voor diverse gelegenheden. Hangers worden vaak gebruikt voor helende en geneeskrachtige doeleinden.

Of u de saffier draagt als juweel, of de steen gebruikt voor geneeskrachtige of spirituele doeleinden, maakt niet zoveel uit. Bij het kiezen van een saffier is het belangrijk dat u een steen vindt die bij u past en geschikt is voor de gelegenheid of het doel waarvoor u hem wilt gebruiken.